Vedlikeholdsspyling
Så bra at du velger å lese litt om vedlikeholdsspyling! Dette betyr antakelig at du er en person som skjønner at det lønner seg å være føre var. Som regel klikker ikke folk seg inn på sidene våre om høytrykksspyling før det er skikkelig krise. Og da er nok ikke vedlikehold første prioritet, for røret er jo allerede tett! Derfor er vedlikeholdsspyling absolutt noe du bør lese litt om, spesielt hvis du har opplevd at rørene dine blir tette gjentatte ganger.
Hvorfor får du egentlig tette rør?
De aller fleste blokkeringer i rørene som oppstår akutt, kommer som følge av manglende eller dårlig vedlikehold. Avløpsrøret ditt kan faktisk bli tett av helt vanlig bruk over lang tid.
Det du skyller ut i vasken og dusjen inneholder både fett, såpe, hår og matrester. Sakte, men sikkert, vil noen av disse stoffene feste seg som avleiringer på innsiden av avløpsrørene, og gjøre at rørene blir trangere og trangere innvendig. Til slutt er det ikke mye som skal til før det blir helt tett, og da kommer alt avløpsvannet plutselig ut igjen... som regel på et helt feil sted.
Slike episoder kan gi store skader på bolig og interiør, og det kan koste mye tid, penger og energi å utbedre.
Vi får ofte fortvilede henvendelser om tette rør hvor vi må stille opp og utføre krisespyling. Da kommer vi selvsagt så raskt vi kan, for å spyle vekk en konkret propp som har bygget seg opp over tid. Det er så klart fint å kunne hjelpe til med dette – men vi foretrekker helst å gjøre vedlikeholdsspyling, om vi kunne velge. Dette sparer nemlig både verdier, tid og frustrasjon. Jevnlig vedlikeholdsspyling kan være en liten pris å betale, i forhold til beløpene som kan oppstå ved skader fra akutt tette rør eller tett avløp.
Vedlikehold er vinn-vinn, for både deg, oss og miljøet!
Hva innebærer en vedlikeholdsspyling?
Det ligger vel kanskje i navnet – vi vedlikeholder ved å rengjøre rørene ved grundig innvendig spyling. Dette utføres med vårt profesjonelle høytrykkspyle-utstyr.
En typisk jobb kan starte med at vi først spyler fra sluk på bad, og avløpet der. Etter dette går vi inn på kjøkkenavløpet, og følger dette videre via stammer og bunnledning helt ut til det kommunale avløpet.
Hele denne prosessen skjer på mest mulig miljøvennlig måte, altså helt uten kjemikalier. Vi bruker kun rent vann under høyt trykk når vi jobber. Spesialutstyret for høytrykksspyling gjør at kjemikaler blir unødvendige. Spesielt gjenstridige avleiringer fjernes enkelt med varmt vann. Rørene blir skånsomt, men effektivt rengjort for alle avleiringer, på kort tid.
Fordeler med vedlikeholdsspyling
Som ved annet vedlikehold, vil vedlikeholdsspyling forlenge levetiden på rørene betraktelig. Du vil få mindre behov for akutt hjelp av rørlegger, og kan sove godt om natten når du vet at potensialet for vannskader fra avløpet er minimert.
Etter å ha fått utført en vedlikeholdsspyling, vil rørene være like rene som den dagen de ble installert. Det vil si totalt frie for smuss og fettavleiringer, og null tilløp til lukt.
Er du føre var, vil ikke skadene oppstå i det hele tatt!
Trenger rørene dine vedlikeholdsspyling?
Dette er det litt vanskelig å gi et generelt svar på, men det er noen faresignaler du bør være oppmerksom på. Begynnende tette rør kan nemlig avsløres på to forskjellige måter.
- Lyd: Avløpet klukker og bråker når det renner vann ned i det. Her er det noe som sperrer, og dette slipper vannet gjennom kun i «porsjoner» slik at det lager lyd.
- Lukt: Dårlig lukt fra sluket vitner om et eller annet som ikke har blitt med vannet videre ut. Dette blir liggende og råtne i en sving, eller det har festet seg i en avleiring. Her kan det gro mugg og bakterier, noe som kan gjøre lukten enda verre med tiden og faktisk også gjøre proppen større.
Om begge disse to faresignalene er til stede, er det virkelig på tide å gjøre noe med avløpet! Da er det bare å ringe oss, og vi åpner dine tette rør raskt og skånsomt.
Hva kan du gjøre selv, med begynnende tette rør og avløp?
Noen grep kan du prøve ut først, om du har lyst. De mest brukte metodene er:
- Gummipropp / avløpspumpe. Dette er den tradisjonelle «do-smokken» som de fleste kjenner til. En gummikopp på enden av et treskaft plasseres over det tette sluket eller toalettet, og ved å pumpe den opp og ned, skapes et vakuum som kan løsne små blokkeringer i røret.
- Varmt vann. Kok opp noen liter vann, og hell ned i avløpet. Dette kan ofte løse propper av fett og såpe.
- Stakefjær. Større blokkeringer kan deles opp og løsnes ved hjelp av en stakefjær. Dette er en stålvaier med en knott i fronten, som føres ned gjennom røret til den treffer blokkeringen. Her dunker du knotten hardt inn i blokkeringen til den deler seg og går an å skylle ned.
- Rensespiral. Finnes som manuell, og for drill. En lang «skrue» av en vaier som føres ned i avløpet til du treffer blokkeringen. Her skrur og dytter du til blokkeringen gir seg, og kan skylles ned.
Om problemet ikke blir borte, bør du kontakte oss på telefon 91 90 20 20 eller epost