Nybygg

Vi åpner tette rør og avløp hele døgnet!

DØGNSERVICE 40 08 40 40

Tette rør eller tett avløp: Hva gjør du?

Den aller vanligste årsaken til tette rør og avløp, er rett og slett feil bruk. Noe har havnet nede i rørene, som ikke burde vært der. Kombinert med dårlig vedlikehold, går det derfor tett. Men, ikke fortvil! Her får du vite alt du trenger for å forstå hva du skal gjøre når du får tette rør og avløp.

Tette rør og avløp på kjøkkenet

Mistenkt nummer en ved tette rør og avløp: Matfett. Ikke alle vet at fett fra steking og matlaging IKKE skal skylles ned i vasken! Det du skal gjøre i stedet, er å enten tørke det av med kjøkkenpapir som kastes i restavfallet, eller helle det ut i søppelet. Er det ganske mye flytende fett eller andre matrester, bør det helles over noe absorberende (gammelt brød, gryn, kjøkkenpapir etc), eller oppi en gammel melkekartong som teipes igjen. Etterpå kan dette kastes i restavfallet.

Om stekefettet helles i vasken, vil det stivne når det møter de kjølige rørene, og legge seg i vannlåsen som en propp. Sammen med matrester og rusk kan dette bli en utfordring å få løst opp i.

Tette avløp

Så, hvordan løsner du en propp av matfett selv?

Skyll lenge og mye med varmt vann
Noen ganger vil dette smelte fettet og transportere det videre ut. Allikevel må du vite dette kan bety at du kun flytter fettet til et annet sted lengre ned i røret, som da blir tett der. Fettet kan også skylles helt ut i det kommunale røropplegget, og bygges opp i store klumper. I de kommunale rørene bor ofte rotter, som da får masse mat, og blir flere. Ikke morsomt når disse velfødde dyrene senere kommer opp gjennom rørene og inn til deg!

Rense vannlåsen
Har du en nyere vannlås under vasken, med enkel tilgang, er det ofte greit å skru opp vannlåsen, tømme og rense denne. Fettansamlinger sitter som regel her. Bakdelen med å gjøre dette selv, kan være at du ikke får det tett igjen etterpå. Dette kan skje om rørene er gamle, hvis delene er slitte i gjengene eller har dårlige pakninger. Om du ikke helt vet hva du gjør, kan det også bli feil av den grunn, og lekkasjer oppstår. Vi anbefaler egentlig at en rørlegger gjør dette, om du ikke har skikkelig peiling.

Vakuumpumpe
Har du en vakuumpumpe/ gummipropp på stang, kan du også teste å sette denne over sluket og pumpe hardt opp og ned. Dette kan løsne mindre propper mekanisk.

Stakefjær
Dette er en stålvaier med en metallknott i enden, som kan føres ned i røret til den møter blokkeringen. Gjør du dette selv, må du være klar over at stakefjæren kan sette seg fast langt nede i rørene, og da sliter du. Om du vil være helt sikker på at de tette rørene dine åpnes på en trygg måte, bør du kontakte oss. Dette fikser vi enkelt og raskt.

Kjemikalier
Bruk aldri avløpsåpner i fast form! Den kan feste seg på feil sted, og stivne til steinharde klumper som er svært vanskelige å fjerne. Om du absolutt må bruke avløpsåpner, gå for flytende produkter. Grunnen til at vi er litt skeptiske, er at disse er svært etsende og kan skade plastrør om de blir liggende for lenge feil sted. Det aller beste for å fjerne blokkeringer i et tett rør er etter vår mening rørspyling med vann. Det er skånsomt, miljøvennlig og effektivt.

Tett kloakk / tett toalett kan føre til dyre lekkasjer og vannskader

Mistenkt nummer en ved tett toalett: Fremmedlegeme i vannlås eller avløpsrør. Dette kan være alt fra bleier og lekebiler til sokker eller kotelettbein – vi har sett mye forskjellig ute på oppdrag.

Tømmer du matrester i toalettet, kan det følge med beinrester eller annet som kan tette igjen. Husk informasjonen fra forrige avsnitt – fett og matrester havner tilslutt i de samme rørene, og skal kastes i restavfallet.

Har du småbarn, kan de rareste ting havne i toalettet om du ikke følger med. Dette kan skje de beste, men det kan også skje de som er veldig late, og bruker toalettet som en slags søppelbøtte... Da snakker vi om deg som kaster Q-tips, tørkepapir og småsøppel i toalettet. Slutt med det – det kan bli SKIKKELIG dyrt! (Sånn, da var den strenge rørleggerstemmen ferdig.)

Om du ikke vet hva som sperrer røret ditt, kan du først gå ut fra at det kun er en myk propp av for mye toalettpapir og lignende. En slik tilstopping av toalettet er mulig å få løs selv, med litt tålmodighet..

Til dette kan du bruke en vakuumpumpe/ gummipropp på stang, og pumpe opp og ned noen ganger før du prøver å skylle ut igjen.

Åpne tett do selv

Bruk en toalettpumpe: Dette er en gummipumpe som du kan plassere over avløpet i toalettet. Pump forsiktig opp og ned for å skape trykk og løsne blokkeringen. Vær oppmerksom på at kjemiske rengjøringsmidler kan være skadelige, så bruk dem med forsiktighet.

Varmt vann: Prøv å helle varmt, nesten kokende vann i toalettet. Dette kan bidra til å løsne en mindre blokkering.

Hvis disse metodene ikke fungerer, kan det være lurt å kontakte oss.

Tett avløp i dusjen

Begynn med å fjerne eventuelle synlige skitt fra sluket. Bruk engangshansker for å unngå direk kontakt med smuss. Noen ganger kan dette alene løse problemet. 
Kokende vann: Hell forsiktig kokende vann ned i sluket. Dette kan bidra til å løsne fett og andre små blokkeringer

Tette kloakkrør er noe de fleste gjerne vil unngå 

Om selve kloakkrøret går tett, eller du ikke får løsnet med vakuumpumpe, er dette en jobb for rørleggeren. Med vårt utstyr for høytrykkspyling av rør, går det som en lek å åpne tette kloakkrør.

Har du hatt problemer med tett toalett gjentatte ganger? Ta en prat med alle i husstanden, og hør hva de pleier å skylle ned i toalettet. Kanskje ikke alle vet hva som er greit?

Om det kun er normal bruk, og toalettet allikevel går tett på regelmessig basis, bør du ringe oss for en sjekk. Kanskje trengs det en vedlikeholdsspyling for å unngå tette rør og avløp.

Vi hjelper deg med tette rør og avløp i Oslo og Viken

DØGNSERVICE 40 08 40 40

Vi er her for å hjelpe deg

Døgnservice
91 90 20 20
Hverdager som helligdager.

Send oss en e-post
spylehuset@rorleggerhuset.no

Her holder vi til
Frysjaveien 35
0484 Oslo

Sentralt godkjent

Godkjent for ansvarsrett

Mesterbrev

Mestermerket

Byggebransjens våtromsnorm

Godkjent våtromsbedrift

Startbank

Leverandørregister for bygg og anlegg

Godkjent lærebedrift

Godkjent lærebedrift

Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn-sertifisert

Velger du en mesterbedrift som oss - får du garantert solid fagkompetanse

Døgnservice